Upplev John Bauers inspirationmiljö och de näckrosfyllda kanalerna som förbinder sjöarna Bunn, Ören och Kvarnsjöarna. Gör en utflykt till Gränna! Om Trolska och Trolska Båtturer 1992 startade vi med trollturer på Bunn, Ören och Kvarnsjöarna och framförallt de fina kanalerna mellan sjöarna där man med fantasins hjälp kan se trollen och älvorna bakom varje krök. Inför starten skulle vi göra ett kort med bild och tidtabell och åkte därför till Gränna tryckeri för att få det fixat. Då kom frågan: vad kallar vi båten och turen? Att båten skulle heta M/S John Bauer var ganska klart, och vi började spåna om trolska båtturer när någon smart person kom på att troll stavas med två l och trolska med ett l. Trollska båtturer ser ju bättre ut i skrift men trolska båtturer är den rätta stavningen och vi valde den rätta. Detta har medfört vissa problem genom åren eftersom de flesta tror att det ska heta trollska och letar på internet och inte hittar oss där. Nu har vi registrerat två domäner på nätet både trolska och trollska och hoppas det blir lättare att hitta oss i framtiden. 1995 köpte vi in ytterligare en trollbåt och den heter kort och gott John Bauer ll. Första åren körde vi endast båtturer med fika om-bord men det kom förfrågan om mat och därför började vi med middagar i vår sjöbod. Det kunde bli ganska trångt så därför har vi byggt ut den i samma mysiga stil och kan idag ta emot ca 50 personer och har dessutom en altan under tak med bar. 2007 tog vi ytterligare ett steg och började med möten, konferenser och andra aktiviteter i en nytimrad byggnad som ligger alldeles vid sjökanten. Nu har vi monterat tak på båten så att ni kan njuta av båtturen även om det skulle vara risk för regn.

Konstnären John Bauer blev bara 36 år gammal. Han och hans familj omkom 1918 när ångaren Per Brahe förliste i en storm på Vättern. Trots sin unga ålder hade John Bauer blivit en välkänd konstnär. Han illustrerade i en jultidning som hette ”Bland tomtar och troll” och den kom år efter år med nya älskade Bauerteckningar. Från 1906 och till 1918 bor familjen Bauer till och från vid norra delen av sjön Bunn utanför Gränna, först i en liten stuga vid Torstorp och senare i en konstnärbostad på Björkudden. Välkomna att besöka trollen i den Bauerska trollska eller trolska miljön.

2016 inledde vi ett generations skifte i bolaget och sedan 2017 så driver en av Sigges söner Frederik Lind bolaget efter att Sigge Axelsson hade drivit bolaget i 25 år. Sigge kommer finnas med och jobba i verksamheten för att hjälpa Frederik och så länge han tycker det är kul.

2018 så blev ett projekt som vi jobbat med i flera år äntligen klart. Projektet heter Esther ELqvist med betoningen på EL!! Det är en gammal livräddningsbåt som vi har renoverat upp och byggt i en hybridmotor, Det är alltså både en diesel och elmotor i henne. detta gör båtturerna till en helt ny och fantastisk upplevelse. När vi kommer till kanalerna så stänger vi av dieselmotorn och glider igenom kanalen helt ljudlöst. Esther kommer mest användas i samband med charterturer och är ett testprojekt som vi tror mycket starkt på och som vi på sikt vi hoppas leder till att John Bauer II utrustas med något liknande framdrivningssystem. detta är dock något tiden får utvisa men i dessa tider när vi ska jobba för ett bättre klimat så känns det som ett steg i rätt riktning. så boka nu en chartertur och fråga efter Esther ELqvist så ska vi göra vad vi kan för att ni ska få uppleva en tur med denna spännande båt. Ester tar 15 passagerare.

Får jag ta med och dricka egen alkohol på båtturen?

Svar: NEJ! På ett serveringsställe där serveringstillstånd gäller, konferensanläggningen och båten, får inte någon inta eller tillåtas inta annan alkohol än den som har serverats i enlighet med tillståndet (8 kap. 24 § alkohollagen). Detta innebär alltså att medhavd alkohol inte får intas på en anläggning som innehar serveringstillstånd. Det är endast den alkohol som anläggningen serverar i enlighet med sitt tillstånd som får intas.

Kan jag ta med husdjur på båtturen?

Vi kan inte ta med husdjur på båtturen.

0 Item 0,00 kr
Loadding...